totaalrenovatie driegevelwoning te HEVERLEE

[X] Keer terug naar woningen

totaalrenovatie driegevelwoning te HEVERLEE

Gelijkvloerse uitbreiding plus volledige renovatie van een ééngezinswoning

CONTEXT

Driegevelwoning: hoofdbouw met 2 bouwlagen plus een bouwlaag onder/in het hellend dak, waarin 2 dakkapellen zijn uitgespaard.
Rondom staan allemaal woningen met eenzelfde typologie en materiaalgebruik – daterend uit dezelfde bouwperiode.

ARCHITECTUUR

Het bijgebouw links blijft behouden, als bergruimte; de bijgebouwen achteraan zijn in slechte staat en worden afgebroken.

Het bestaande hoofdgebouw wordt aangepast aan hedendaagse gebruiks- en comfortnormen en bouwfysisch in orde gesteld.
Het gabarit blijft nagenoeg wat het was, behoudens onder het dak achteraan: de bestaande dakkapel wordt verbreed om extra kamerruimte te creëren.

Schrijnwerk en dak wordt volledig vernieuwd.
Binnenshuis zijn, behalve op het gelijkvloers, de structurele ingrepen beperkt, de bestaande kamerindeling blijft grotendeels behouden.

De afbraak wordt gecompenseerd door over een beperkte oppervlakte het huis (dwz het bestaande hoofdgebouw) achteraan op gelijkvloers niveau uit te breiden: het betreft een rechthoekig volume met glasgevels onder een hellend pannendak, in het verlengde van bestaande daken.
De daklijn verloopt schuin en hellend, links alignerend met de gootlijn vh bestaande garagedak, afhellend naar het niveau van de achteruitbouw tplv de rechterperceelsgrens. Op die manier ontstaat een dakoversteek die zorgt voor beschutting tegen regen en zon en tevens het uitzicht focust op een bestaande notelaar in de tuin.
Het extra volume omvat leefruimte-keuken; in het nieuwe dak is een zonneterras (diepte ca 2 m) uitgespaard dat toegankelijk is vanuit de slaapkamer op de verdieping.

CIJFERS

vloeroppervlakte 220 m² (+10 m²)
uitvoering: 2012

bestaande toestand voorgevelbestaande toestand achtergevel3D model achtergevel3D model snede3D model zicht van bovenvoorgevel met dakuitbouwachtergevel met deels overdekt terrasdakterras met lichtstrookkeuken en eetruimtebadkamer onder dakachtergevelbovenlicht in keuken en eetruimtedouchezithoekzicht van zithoek naar tuineethoektraphalkinderkamer onder dak