deelrenovatie en uitbreiding van vrijstaande woning te LEUVEN

[X] Keer terug naar woningen

deelrenovatie en uitbreiding van vrijstaande woning te LEUVEN

Gelijkvloerse uitbreiding van een ééngezinswoning.

CONTEXT

Renovatie van een bestaande vrijstaande woning (gelijkvloers en 2 verdiepingen, waarvan één verdieping onder een hellend dak), de afbraak van een bijgebouw en de realisatie van een gelijkvloerse uitbreiding van de woning.
De leefruimte vooraan in het hoofdgebouw wordt zo geconcipieerd dat ze eventueel later kan gebruikt worden als slaapkamer door een inwonend kind met een handicap. Op het gelijkvloers niveau wordt daartoe ook een sanitaire ruimte voorzien.

Het volume van het bestaand hoofdgebouw blijft nagenoeg ongewijzigd: het dak wordt een weinig opgetild ivm het aanbrengen van isolatie aan de buitenzijde van de dakstructuur.

De woning heeft een zeer specifieke vorm en inplanting op het terrein. De inkomdeur bevindt zich in de rechterzijgevel, die op minder dan 2 m van de perceelsscheiding ligt en er min of meer parallel mee loopt.
De totale lengte van het gebouw bedraagt op het gelijkvloers bijna 18 m, op de verdieping bijna 13 m, de breedte is amper 5 m.
Een tuin strekt zich uit achter maar ook links van de woning, tot aan de straat.

De oriëntatie is nagenoeg Noord-Oost / Zuid-West. (achter / voor)

ARCHITECTUUR

de uitbreiding op de benedenverdieping komt tegemoet aan de wens van de bouwheer om enerzijds de leefruimte te vergroten en te openen naar de tuin en anderzijds ruimte te voorzien voor extra bergruimte en aangepast sanitair.
Het ontwerp in U-vorm bestaat uit 2 volumes, verbonden door een brede volledig beglaasde gang; deze gang verbindt de nieuwe met de oude leefruimtes en leunt aan tegen de bestaande linkerzijgevel en dit over de volle lengte ervan.
De leefruimtes geven uitzicht op de achtertuin én op een tuin met meer besloten karakter links van de vroegere woning gelegen. Bestaande bomen worden gevaloriseerd. Bijzondere aandacht is besteed aan zontoetreding tot de terrassen naast en achter de woning, zowel ’s ochtends als ’s avonds.

Het hoofddak blijft qua vorm bewaard maar het wordt geïsoleerd en voorzien van kleidakpannen. Van de 3 versleten dakkapellen wordt er 1 vervangen door een nieuwe, de 2 andere door dakvlakramen.
De uitbreiding wordt voorzien van platte daken, waarvan een aantal begroeid, dit met het oog op een discrete inplanting in de omgeving en op maximale zoninval.

De bestaande baksteengevels worden behouden en waar nodig opgefrist.
Ramen in het bestaande gebouw worden waar nodig vervangen door nieuwe ramen.
De nieuwe blinde geveldelen bestaan uit houten planken, gebeitst in een lichte kleur (zilvergrijs/discreet gekleurd)
De ramen in het nieuwbouwgedeelte zijn eveneens uit hout met eenzelfde afwerking, met uitzondering van een raamgeheel achter het bestaande gebouw, onder een luifel, dit is in staal of aluminium voorzien.

CIJFERS

vloeroppervlakte ca. 351 m²
uitvoering: 2014

voorgevel bestaande toestandvoorgevel nieuwe toestandachtergevel 1achtergevel 2gevel binnentuin 1gevel binnentuin 2zicht vanaf straatzicht van leefruimte naar binnentuinzicht van laafruimte naar bovenlichtlangsheen binnentuinbadkamerzicht 1badkamerzicht 2