[X] Keer terug naar woningen

vrijstaande woning te OUD-HEVERLEE

Nieuwbouw van een gezinswoning in een bos

CONTEXT

Het terrein is een deel van de voormalige beboste achtertuin van een riante villa, gelegen langs een smal wegje; de woning is slechts te bereiken via een 100 m lange oprit en vanop de straat nauwelijks zichtbaar.
Het behoud van het groen karakter van het perceel was de uitdrukkelijke wens van de bouwheren.

ARCHITECTUUR

Op de begane grond is de woning kamerbreed en de leefruimte begrensd door glazen wanden van vloer tot plafond. Zonlicht treedt ook zenitaal binnen via een lange smalle uitsnijding in de verdiepingsvloer, in het verlengde van de trap. De westgevel -langs de trap- helt naar buiten om daklicht overvloedig naar binnen te halen tot op het gelijkvloers. Ondanks de openheid maken schuifwanden het mogelijk ruimtes naar wens te openen of te sluiten. Het binnenvallend zonlicht wordt geritmeerd door 9 'vaantjes', die ook boven de lichtstraat uitsteken en met koper bekleed zijn. Ze bekronen de 26 m lange westgevel. De insnijdingen in de gevels in rood gekleurd hout bieden beschutting en geborgenheid aan de achterliggende kamers.

CIJFERS

Totale vloeroppervlakte: ca 350 m²

Uitvoering: 1998

Gezien de afstand tot de weg heeft de woning een eigen waterzuiveringsstation; de vloerverwarming gebeurt met een warmtepomp gebruikmakend van aardwarmte.

Detail 1Detail 2Detail 3Detail 4Detail 5Detail 6Detail 7Detail 8Detail 9InplantingsplanSnedes