[X] Keer terug naar woningen

ingegraven woning te HEVERLEE

Nieuwbouw van een ééngezinswoning met een ingegraven woonniveau.

CONTEXT

Het perceel van 8 are is aan 3 zijden omsloten door vrijstaande woningen. Het terrein en de straat hellen af in noordelijke richting. De straatgevel is ZW georiënteerd.

ARCHITECTUUR

De woning heeft 3 woonlagen, 1 niveau is ingegraven in de helling, het bevat naast kelders ook dagvertrekken uitgevend op een door een witte muur omsloten terras; het inkomniveau omvat slaapvertrekken, bureau en carport; het hoogste niveau herbergt slaapvertrekken en een klein ommuurd terras.
De indeling biedt een antwoord op de vragen van de bouwheer en komt tegemoet aan de verkavelingseisen ivm bouwhoogtes en -dieptes.

De orïentatie naar het ingekapselde terras biedt beschutting en privacy en buffert het verkeerslawaai van een spoor- en autoweg. De terrasgevel is volledig beglaasd op de 2 onderste niveau’s. De andere gevels zijn gesloten als een massieve, isolerende mantel met slechts hier en daar een opening.
Vides en matglazen scheidingswanden zorgen voor een beheerste lichtinval.

Bijzonder en experimenteel bij dit project is het materiaalgebruik voor gevels, daken en vloeren: tegelijk waterdichting en glasgladde afwerking. Het maakt vloeiende, naadloze overgangen mogelijk tussen verticale en horizontale vlakken. De witte coating geeft het geheel een heldere aanblik, zelfs bij regenweer.

CIJFERS

vloeroppervlakte ca 320 m²
uitvoering: 2007-2009

Om dit project tot een goed einde te brengen is heel wat voorafgaand bouwfysisch onderzoek gebeurd, oa in het labo van firma Rockwool te Eindhoven.
Dit heeft er toe bijgedragen dat dit project al bij al bijna 4 jaar heeft geduurd, vanaf eerste ontwerp tot afwerking.

AchtergevelGeveldetail inkomInterieur 1Interieur 2Interieur 3Interieur 4Interieur 5Interieur 6Interieur 7TerrasVoorgevelPlan en snede (PDF)